Augmented Reality (AR) met de Aryzon AR-headset!

Betaalbaar, Toegankelijk en Schaalbaar!

Augmented Reality (AR) is bij velen bekend geworden door de PokemonGO – of IKEA app, waarbij AR te ervaren is door het scherm van je mobiele telefoon. Om Augmented Reality in 3D te ervaren moest tot op heden een dure AR-headset worden aangeschaft, zoals de Hololens. Dat is vanaf nu verleden tijd! 

Een groep Enschedese studenten heeft werelds eerste budget AR-headset ontwikkeld: genaamd Aryzon. Het was de missie van de studenten om technologie, in dit geval AR, voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te maken. En dat is gelukt! Recentelijk heeft National Geographic aangegeven de brillen te gaan gebruiken voor het eerste openlucht AR Planetarium in Canada. Gasten krijgen via de AR-headset de nachtelijke hemel te zien, aangevuld met een digitale laag van sterrenbeelden en de namen van de sterren. Via de headset neemt de wereldberoemde Auteur Andrew Fazakas je vervolgens mee in het verhaal. Tevens kan de AR-headset van Aryzon sinds dit jaar ook worden gekoppeld met duurdere AR-toepassingen, zoals de Microsoft Hololens.  

Hoe werkt de AR-headset?

De AR-headset kun je bestellen bij Aryzon. Nadat de Aryzon app is gedownload wordt via deze app op een eenvoudige manier (stap voor stap) uitgelegd hoe je de AR-bril in elkaar moet vouwen. Door vervolgens de QR-code van de AR-headset in te scannen wordt je bril gekalibreerd. Om het kalibratieproces af te ronden moet de bijgeleverde marker vóór de AR-bril worden geplaatst. De bijbehorende instructies die via de AR-headset worden gegeven, dienen eenmalig doorlopen te worden. Het doorlopen van de beschreven stappen duurt ongeveer 10-15 minuten. Hierna ben je klaar om AR te gaan ervaren! 

Door de ingebouwde spiegel in de AR-bril worden de projecties van je mobiele telefoon op de lenzen van de AR-bril geprojecteerd. Hierdoor kijk je dus indirect op het scherm van je mobiele telefoon. Zo is dus zowel de echte wereld als de projectie te zien. Met de Aryzon AR-headset komt digitale content tot leven in je eigen omgeving. Vanuit de app kun je kiezen voor verschillende 3D-projecties of games. Door het “open source” platform kunnen ontwikkelaars van AR-toepassingen zelf digitale content visualiseren en toepassingen ontwikkelen. Het platform blijft zo continu in ontwikkeling en is geschikt voor zowel Android als IOS. Ondanks dat de bril van karton is gemaakt voelt deze voldoende comfortabel. 

Wat brengt de toekomst? 

In de gezondheidszorg wordt in de toekomst veel gebruik gemaakt van AR-toepassingen. AR gaat o.a. bijdragen aan een verbetering van voorlichting aan patiënten en mantelzorgers en het ondersteunen van artsen tijdens operaties. Daarnaast gaat AR een prominente rol innemen in het opleiden van zorgprofessionals. Met behulp van AR kunnen zorgprofessionals namelijk nog beter worden voorbereid op complexe situaties. AR maakt trainingen interactief, waardoor het leerrendement wordt verhoogd!