Virtuali-Tee – Een review

Met behulp van het Virtuali-Tee van Curiscope kun je middels Augmented Reality het menselijk lichaam van binnenuit verkennen.

Aanleiding

De in het United Kingdom gevestigde bedrijf Curiscope creëert meeslepende leerervaringen in Virtual- en Augmeneted Reality. Één van hun producten is het Virtuali-Tee T-shirt. Met dit T-shirt kan de anatomie van het menselijk lichaam middels realistische hologrammen worden verkend. De app is te downloaden via de App Store of Google Play Store.

Hoe werkt het?

Je hebt 3 dingen nodig: (1) het T-shirt, (2) een mobiele telefoon of tablet en (3) de app. Op het T-shirt staat een “QR-code” geprint. Door de app op je telefoon of tablet te openen en vervolgens de tablet of telefoon op de QR-code van het T-shirt te richten, ontsluit een realistische simulatie van het menselijk lichaam. Door de selfie-functionaliteit kun je de app zowel bij jezelf en bij anderen gebruiken. 

Bron: www.virtuali-tee.nl


De ervaring

Het eerste wat je in de app ziet is de projectie van de anatomie van het menselijk skelet, spijsverteringsstelsel, luchtwegen, en bloedsomloop. Door op het gewenste gedeelte te tikken wordt dit gedeelte verder verkend. Als je meer informatie wilt kun je de hulp inroepen van de virtuele Dr. Hans Glover. Hans neemt je stap voor stap mee in de anatomie. Naast deze informatie zijn de ingewanden en bloedbanen ook van binnenuit te verkennen, alsof je er daadwerkelijk in zit. Om de ervaring nog immersiever te maken kun je je telefoon in een VR-bril zetten.

Hartslag

Een andere functionaliteit binnen de app is het meten van je eigen hartslag. Niet door de app maar door de cameralens van je telefoon. Op basis van de lichtdoorlatendheid van je vingertop kan namelijk je hartslag worden bepaald. Om de simulatie nog echter te laten lijken wordt jou hartslag vervolgens in de animatie geprojecteerd. 

Inmiddels is ook een Nederlandse versie beschikbaar via de 360graden Fabriek. De Nederlandse versie is te bestellen via: https://virtuali-tee.nl

Toekomst?

Augmented Reality (AR) is een veelbelovende technologie. Op dit moment zie je al diverse bedrijven die de technologie inzetten om medewerkers op te leiden of producten in de kamer te projecten (Ikea). Het is dan ook te verwachten dat AR in toenemende mate een rol zal gaan innemen in de gezondheidszorg. Denk hierbij aan het assisteren van chirurgen tijdens een operatie, maar zeker ook het verrijken van het zorgonderwijs. Door gebruik te maken van AR in het onderwijs komt de lesstof tot leven, waardoor studenten zich beter kunnen inleven en voorbereiden op hun toekomstige werkzaamheden.